Onderscheidend vermogen
Onze visie werkt door in alles wat we doen, van de keuze van de voedingsmiddelen tot de contracten van onze medewerkers. De visie bepaalt hoe wij met de kinderen omgaan, maar ook met elkaar als collega’s, en met de ruimte waarin we Kleinlab vormgeven.
Kleinlab onderscheidt zich op de volgende vlakken van reguliere opvang.
Pedagogische visie en scholing
- Bij Kleinlab werken we vanuit een duidelijke pedagogische visie. Onze medewerkers worden intern geschoold door onze orthopedagoog in onze gedragscode en onze pedagogische visie. Die komt erop neer dat we altijd liefdevol, sensitief en kindvolgend handelen. Ieder kind is uniek. We zoeken daarom altijd naar de beste manier om een individueel kind te ondersteunen in zijn of haar ontwikkeling. Onze scholingsuren zijn dan ook ruimer dan de wettelijk verplichte uren bijscholing volgens de wet kinderopvang.
Ruime personele bezetting & actief personeelsbeleid
- We zetten meer medewerkers in dan wettelijk is vastgesteld. Daarnaast zetten we veel ondersteunend personeel in. Zo kunnen we de hele dag onze onverdeelde aandacht bij de kinderen houden. Ook geeft het ons de mogelijkheid de groep op bepaalde momenten op te delen in kleinere groepen voor activiteiten.
- Onze medewerkers hebben extra taakuren voor onder meer het verzorgen van de documentatie (kindvolgsysteem), overleg, scholing en het mogelijk maken van onze creatieve werkwijze. Deze uren vallen buiten de reguliere uren die de medewerker op de groep staat. Zo zorgen we dat we altijd onverdeelde aandacht voor de kinderen hebben.
- Onze medewerkers werken op vaste groepen en hebben vaste werkdagen en -uren. De kinderen zien daardoor steeds dezelfde gezichten op de dagen dat ze komen. Voor onze medewerkers is het fijn om de zekerheid van een vast aantal uren per maand te hebben. We sturen dan ook nooit medewerkers naar huis als de groepsgrootte dat toelaat.
- Onze medewerkers zijn bijna allemaal hoger geschoold dan nodig is voor de kinderopvang.
- We bieden onze medewerkers de mogelijkheid om door te groeien naar een senior functie. Zij komen hiervoor in aanmerking als zij langere tijd bij ons werken en extra verantwoordelijkheden op zich nemen.
Creatieve beleidsvoering
- We hebben mini-ateliers op alle groepen en verschillende grote ateliers, waaronder een keramiekwerkplaats, waar alle groepen creatieve workshops krijgen aangeboden door pedagogisch medewerkers van hun eigen groep en onze atelierista’s.
- We investeren veel in creatief materiaal en gereedschap, zodat de kinderen in het atelier en op de groepen ten alle tijden kunnen onderzoeken experimenteren.
- Veel medewerkers zijn naast hun opleiding tot pedagogisch medewerker geschoold in een kunstvorm. Een aantal van hen werkt ook als atelierista bij ons.
De ruimte als pedagoog
- We besteden veel aandacht aan de aankleding en inrichting; we gebruiken natuurlijke en kwalitatief hoogstaande materialen.
- We hebben verschillende inspirerende buitenspeelplaatsen, waaronder een natuurspeeltuin.
- We bieden de kinderen meer vierkante meters dan wettelijk is vastgelegd; de kinderen hebben dus meer ruimte bij Kleinlab, mede omdat we een speelruimte, sportruimte, een atelier en een kinderkeuken hebben.
- We investeren bij Kleinlab in een schone en uitdagende omgeving. Er is dagelijks een huishoudelijke hulp aanwezig en in de avonden wordt ons pand uitgebreid schoongemaakt door onze vaste schoonmakers.
Duurzaamheidsbeleid
- We geven de kinderen alleen biologische, vegetarische en suikervrije voeding. En we gebruiken alleen ecologische verzorgingsproducten.
- Ons hele pand wordt continu van frisse lucht voorzien middels een wtw-instalatie.
- We halen de BSO-kinderen bij school op met elektrische bussen.
- We scheiden ons afval en recyclen zo veel mogelijk materialen. Ook kopen we veel tweedehands meubels, textiel en speelgoed. We stoppen dan ook veel tijd in het zoeken en verzorgen van tweedehands spullen voor de groepen.
Bijbehorende kosten
De manier waarop we bij Kleinlab de opvang inrichten en in de praktijk brengen kost geld; meer geld dan een reguliere opvang. Ons uurtarief ligt daarom iets boven het fiscale uurtarief dat de overheid voor de kinderopvang heeft gesteld.
Toch wijkt ons uurtarief niet zo veel af als je zou verwachten, gezien de extra kosten die we maken. Dat komt door het volgende:
- We bieden op het KDV alleen contracten voor hele dagen aan. Dat doen we in de eerste plaats omdat we dat voor de rust op de groepen belangrijk vinden.
- We bieden geen contracten zonder vakanties aan. Je neemt als ouder vaste dagen per week af en je kind is het hele jaar door op die dagen welkom (met uitzondering van de sluitingsweek tussen Kerst en Nieuwjaar). Tijdens de vakanties bieden we ruildagen aan, zodat je gemiste dagen in kunt halen.
- We brengen op de BSO een uur per dag extra in rekening voor taakuren, het vervoer van de kinderen en de voorbereiding op de groep.
Op deze manier kunnen we de kosten over alle ouders verdelen. Bovendien krijgen ouders over alle uren die ze afnemen kinderopvangtoeslag (als ze daar recht op hebben). We vinden het belangrijk om de kosten zo laag mogelijk te houden, zodat Kleinlab voor alle ouders betaalbaar is.